The Moorings

Henley-on-Thames, Berkshire

A large-scale riverside extension and renovation project, restoring due balance and proportion to the property.

A large-scale riverside extension and renovation project, designed by JCE Architects and carried out in collaboration with Summit Property Consultants.

Set of the bank of the Thames, the overall project objective was to maximise the riverside view and to restore the balance and proportions of this distinctive Berkshire property. Works involved the demolition of existing garages and outbuildings to make way for the addition of a substantial two-storey extension, dual orangeries and a first-floor terrace style balcony. Internal works included space remodelling, a complete strip out and refit and decorative finishes throughout. Due to the riverside location of the property works were carefully carried out in line with careful flood protection specifications.

“A substantial two-storey extension, dual orangeries and a first-floor terrace style balcony overlooking the Thames.”
David Noonan, Project Lead

Structural

A steel frame was erected to support a deepened, elongated deck, providing a luxurious river-facing terrace which can be accessed by each of the bedroom suites. Integrated glazed floor sections provide light to the terrace and the hallway beneath and a bespoke metal balustrade secures the perimeter.

Aesthetic

To the front of the house, two stunning orangeries were formed, adding character and interest to the overall composition. To the rear, a new symmetrically positioned gable, with a corresponding bay, balances the whole.

Do you have a similar project to discuss?

Email us
Explore our recent projects