Jesus College

University of Oxford, Oxfordshire

Barr Build were privileged to act as principal contractor for the renovation of Jesus College’s dining hall. Intricate specialist renovation and refurbishment works were carried out by the team, alongside trusted specialist sub-contractors.

The Jesus College dining hall has been said to be among the most impressive of all the Oxford college halls, with its fine panelling, austere ceiling, and its notable paintings.

The hall has the highest Grade I designation; a listing given only to buildings of exceptional interest. As such the Barr Build team were immensely proud to be awarded principal contractor status for the renovation works. Working under the guidance of Savills Oxford Architectural Design, they were entrusted to plan, specify and oversee the project, appointing Swan Farm Studios and Cliveden Conservation to undertake specialist artisan restoration works, the project was a true meeting of minds, passions and complementary skillsets.

“We are pleased to have delivered the repairs and refurbishment of the hall’s dining room on time and within budget. It was a true team effort, enabling us to provide the high standard of work, as expected by our client.”
Mike Sheppard, Associate Director of Savills

Heritage Joinery

A made-to-measure server unit, matched to the Dining Hall’s centuries old furnishings, was designed to be both functional and perfectly in-keeping. Manufactured and installed by Barr Joinery, without recourse to fixings into walls, panelling or the newly restored floorboards, solid oak doors and frames and inset beading detail concealing 21st century high performance Egger technology. The heated server fits seamlessly into the stone bay, held in place by scribes alone.

Historic Reverence

The project commenced during academic exam time and as such minimal noise levels were essential; site hoarding went up using hand tools only. In order to create works access to the dining hall without disruption to the day to day functioning of the college, the stonework at the corner of the 17th century bay window was carefully removed and reinstalled after completion of the works. Every corner of the dining hall received the care and attention it deserved.

Do you have a similar project to discuss?

Email us
Explore our recent projects