Crinan Barn

Long Crendon, Buckinghamshire

The conversion of a large agricultural barn, built within Class Q planning regulations to a high specification and focusing on long-term sustainability.

Crinan Barn is a contemporary take on the original Dutch barn it was created from. It features matt black aluminium and shadow gap timber cladding, concrete floors and glazed ends, which maximising the fabulous views.

Credited with the same low carbon standards as its eco-award-winning neighbour Mayfield Barn, every step was taken to ensure minimal heat loss and the lowest possible carbon footprint. Plans were by HollandGreen architects, with creative design by Last Interior Design, bespoke furnishing by Barr Joinery and kitchen/utility by Barr Kitchens.

““A sensitive conversion of a steel-framed hay barn into a contemporary family home. Concrete floors and profiled steel faces nod to the original concrete-based barn””
enki Magazine, May 2019

Design

Exterior and interior materials choices and finishes were carefully considered to compliment but not overpower the striking architecture of the converted Barn. The objective was for a minimal ‘scandi’ look, allowing the space and surrounding country side to speak for itself.

Sustainability

Crinan Barn is credited with the same low carbon standards as its eco-award winning neighbour Mayfield Barn. Built together with a focus on long term sustainability. Features include ground source heat pumps, triple glazing, sustainable materials sourcing and passive house standards of insulation supported by air source heat pumps.

Do you have a similar project to discuss?

Email us
Explore our recent projects