Bix Farm

Oxfordshire

Renovation, repurposing and re-creation of the centuries-old Bix Farm barns and outbuildings was focused on four separate elements: the pool house, the main barn (previously the stables), the guest cottage and the old pig sheds. Each one with its own specific purpose, but connected through the carefully considered spirit and flow of the farmstead as a whole.

Original plans by Nichols Brown Webber were further developed by Shape Terrain Studio, alongside structural engineering from Centre Space Design. The project was overseen by Kambos Consulting Ltd.

Firstly was the sympathetic conversion of the 18th century timber-framed stable barn, into a delightful three-bedroomed dwelling. The works involved significant heritage-approved structural renovation and reinforcement, allowing considered interior subdivision of the space.

In addition, was the conversion of a row of brick and flint, slate-roofed outbuildings into a self-contained luxury guest cottage, as well as the recreation of a brick and flint playroom/home office, featuring a timber framed balcony structure and shaded terrace below. The original structure had been shown in historical drawings to have a pitched clay-tiled roof… now happily reinstated, along with its original centuries-old donkey worn curved corner stone.

Last but not least, was the creation of a timber stable-style ‘west building’, through the relocation and re-build of the original pigsty, incorporated changing rooms, shower rooms, store, and pump room. The pool itself, with traditional cast concrete roman end, and its surrounding landscaping was an integral part of the project: tie-ing the individual structural elements together through new and restored brick and flint walls.

Do you have a similar project to discuss?

Email us
Explore our recent projects